США розглядають передачу Україні далекобійних ракет JASSM

GM-158 JASSM Ракети повітряного базування дадуть українським військово-повітряним силам можливості, якими володіють лише кілька інших країн. | Фото ВПС США: пілот 1 класу Аарон Хілл

Успішна українська наземна операція всередині Росії, що триває другий тиждень, спонукала США замислитися про передачу Україні крилатих ракет великої дальності AGM-158 JASSM.

«Адміністрація Байдена «відкрита» для виправлення крилатих ракет великої дальності в Україну. Це крок, який додасть київським F-16 більшої бойової потужності, оскільки вона прагне отримати подальший імпульс у своїй боротьбі з Росією», — повідомляє Politico з посиланням на слова одного з чиновників адміністрації Президента США.

За його словами, остаточного рішення щодо відправлення ракет не прийнято, але адміністрація працює над питаннями передачі чутливих технологій і забезпеченні можливості українських літаків застосовувати 1000-кілограмову ракету, що вражає цілі за 370 км.

Пентагон відмовився коментувати, чи схвалив він передачу ракети.

«Ми розглядаємо низку варіантів, щоб задовольнити потреби України в безпековій допомозі», — сказав речник Пентагону Джефф Юргенсен.

Дебати навколо JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) і бажання адміністрації Байдена вивчити можливість їх передачі, наближують до вичерпання довгого списку складного озброєння, яке колись вважалося забороненим для передачі Україні.